СТРОЙКО ЕКСПО пролет 2020 търси предимствата на високотехнологичния дом и град

MIN_029До 7 февруари Агенцията за малки и средни предприятия приема заявки за финансиране на участието на български производители в изложението. МВР и Столична община ще представят специализираните си звена за борба с тероризма и аварийна превенция в раздела СТРОЙКО Safety. 
 
„В търсене на високотехнологичния дом и град“ е темата на 53-то изложение СТРОЙКО ЕКСПО. Това стана ясно днес на пресконференция за пролетното изложение, което ще се проведе от 25 до 29 март в НДК.
 
Маргарита Николова, управител на изложението откри с думите: „СТРОЙКО 2000“ е запазената ни търговска марка. Преди 27 години сложихме цифрата 2000 в името на изложението, защото 2000-та година ни се струваше като нещо много далечно в бъдещето, като в роман на Артър Кларк. Сега сме 2020 година. Решихме да погледнем докъде сме стигнали в бъдещето, без да пренебрегваме традиционното. Знам че сме на прав път, радвам се, че зад нас застават толкова много хора и организации.“
 
До 7 февруари българските производители, могат да кандидатстват за помощ за участие в СТРОЙКО, съобщи Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков. Към момента има 7 компании са покрили изискванията на агенцията. „Радваме се на интереса, който фирмите проявяват към СТРОЙКО. В нашата агенция много искаме да подкрепяме българските изложения, които да са все по-силни.“ Той представи 5 финансови инструмента, 2 ваучерни схеми и Националния иновационен фонд за подпомагане на българските компании.
Маргарита Николова, подчерта, че без подкрепата на НДК, СТРОЙКО нямаше да е това, което е сега. Централната локация, прекрасната архитектура, обновения интериор и изключително професионалния екип са предпоставка за устойчивото присъствие на изложението,смята тя.
 
Борислав Велков, Председател на Съвета на директорите на НДК каза „Ние 27 години сме под един покрив. Това са много традиции, много взаимодействия, много взаимни уроци. Посоката в която сте поели, посока на технологиите и сигурността на дома и средата. Хубавата новина е че в цялата тази технологичност, в която живеем, човекът отнова става център на внимание. И всичко което правим и ние в НДК, и вие, е в услуга на човека, на неговите нужди и потребности, подпомогнати от технологиите. За нас вашият скок е много важен, защото ние имаме същата политика. НДК, освен културен център, е още конгресен и конферентен център. Това тази година за нас ще е приоритет. Защото въпреки технологиите, въпреки възможността да видим всичко от дистанция, срещата между хората остава ключова“
 
Арх. Борислав Игнатов, общински съветник и член на Камарата на Архитектите, като патрон на съпътстващата програма, заяви “СТРОЙКО е изключително събитие по своята същност, защото е еднственото професионално изложение, което третира строителната, архитектурната и интериорната работа, ориентирано към масовата публика. Защото съвременният свят е точно това. Съвременните технологии позволиха всички ние да участваме много по-активно заедно с професионалистите в взимането на решения и в управлението на своя дом. СТРОЙКО е фокусирано как да направим всички заедно нашите домове умни и как да направим всички заедно нашите градове умни.Това са все стратегии, които ще представим на изложението тази година“.
 
„Как иновации практически помагат за хармонично взаимодействие между хората и градовете? Как новите технологии създават защитена средата и сигурен дом? Тези върпоси ни накараха да развием раздела СТРОЙКО Safety“, каза г-жа Николова. Тя съобщи, че от тази пролет за съвместна организация се присъединява и изложението SECURITY на БТПП. В  този раздел партньори на изложението са МВР и Столична община.
Структурите на МВР ще бъдат представени с отделни щандове, предвиждат се демонстрации и презентации и лекции в семинарната част на изложението. Специализирания отряд за борба с тероризма ще направи демонстации на робот за обезвреждане на взривни вещества и защитни облекла използвани от баретите. Института по психология ще презентират работата по оказване на специлизирана психологическа помощ. 
Младен Петров, директор на Дирекция “Комуникационни и информационни системи“ на МВР разказа още, че в края на 2017 година МВР съвместно със Столична община стартира процеса на изграждане на единна платформа на обединяване не информацията от съществуващите и новоизграждащите се системи за видеонаблюдение, която осигурава възможност за обмен на информация между различни системи като се акцентира на превенция на престъпността и подобряване дейностите по пътна безопасност и защита на населението. 
Изложението обединява всички иновации за хармонично взаимодействие между хората техните жилища и средата, в която живеят, представяйки един пълен цикъл на устойчиво взаимодействие със зелените технологии и иновации.
Медиен партньор на СТРОЙКО ЕКСПО е Българската национална телевизия.