СТРОЙКО FUTURE: Smart home или „Как да сме умни вкъщи?“ 

Technology in Home- Cover Future

Високите технологии в услуга на устойчив живот, отговорен към опазване на природата и градската среда 

Има виц: „Smarthome как да сме умни вкъщи ли значи?“ Той за съжаление все още отразява масовото разбирането на понятието „умни къщи“. През последните години концепцията, известна като „smart home“ започва да придобива все повече смисъл, но за масовия потребител продължава да има мъгляви очертания.

Иновациите ни дадоха възможност както никога досега да контролираме повече аспекти на нашия дом от повече места и с по-малко енергия.

Умната къща има различни измерения: Входната врата с лицево разпознаване; автомобил, захранван от слънчева енергия; „умна“ косачка, която сама разбира кога тревата има нужда от косене и се задейства автоматично; робот-прахосмукачка, който ще измие и прозорците; хладилник, който сам поръчва продуктите; специален трансформатор, който заема формите и изпълнява функциите на предметите, които му поръчате – в един момент може да е лаптоп, а в следващия – котлон; грижи и за домашните любимци като според зададена програма включи подаване на храна, вода и регулиране на светлината; контрол върху децата – можете да ограничава включването на телевизора и компютъра и да запечатва всеки специален детски момент като снимка или видео, докато гледате детето си през смартфон или таблета.

Умният дом винаги ще бъде във връзка с вас. От всяка точка на света можете да гледате какво се случва във вашия дом или да го управлявате. Вашата smart home система винаги ще ви информира за важни новини или ще ви предупреждава за опасни и необичайни ситуации.

Всеки има своя представа за дома на бъдещето, но всички сме единодушни, че той ще се подчинява изцяло на индивидуалните нужди на своите обитатели.

За 10 години технологиите извървяха дълъг път и съвременните приложения са много по-интригуващи, по-практични и не на последно място, значително по-достъпни. Ето защо най-голямото изложение за архитектура, строителство и обзавеждане СТРОЙКО ЕКСПО от тази пролет включва нов раздел  – СТРОЙКО Future. Той ще даде реални очертания на умния дом и ще представи практически решения, които всеки може да внедри вкъщи при следващия ремонт.

Фокус на пролетното издание СТРОЙКО ЕКСПО 2020 (25-29 март, НДК) е ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧИНЯТ ДОМ. Амбицията на екипа ни е през изложители и съпътстваща програма да бъдат развенчани митовете, че умните къщи са скъпи, че умните технологии са сложни за инсталиране и управление, че класическо и ново не могат да вървят ръка за ръка. Ще представим и идеята за „пасивна къща“ – един от най-бързо развиващите се стандарти за енергийна ефективност в света.

СТРОЙКО ще постави мост между високите технологии и доказалите се във времето класически техники и похвати. Докато урбанисти, архитекти, строители, инженери, програмисти и дизайнери търсят научна формулировка за  „къщата на бъдещето“, СТРОЙКО дава възможност тази формула да бъде създадена в диалог с нейните реални потребители. За това Мраморното фоайе на НДК, ще се превърне в своеобразен Хайд парк, където всеки ще може да сподели със специалистите своите виждане присъствието на високите технологии в дома. Съпътстващата програма е разделена на 5 дискусионни модула: УМНИЯТ ГРАД, УМНИЯТ ДОМ,  СИГУРЕН ГРАД, УМНИ РЕШЕНИЯ ЗА МАЛКИЯ ГРАД, ГРАЖДАНСКИТЕ МРЕЖИ В ДЕЙСТВИЕ .

През пролетта на 2020 г. СТРОЙКО ЕКСПО ще развие и направлението СТРОЙКО Safety. Към изложението се присъединява и Българска търговско-промишлена палата, със своето изложение SECURITY. В  този раздел партньори на изложението са МВР и Столична община със своята дирекция „Аварийна помощ и превенция“  .

Специализирани фирми за охрана ще представят най-новите дигитални разработки за сигурност. Освен за сигурен дом ще говорим и за сигурен град. Структурите на МВР, Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и БЧК ще бъдат представени с отделни щандове и демонстрации.

53-то изложение СТРОЙКО ЕКСПО ще представи един пълен цикъл на живеене в съвременния свят, включително Финтех индустрия, управление на финансови инструменти, жилищно кредитиране, пазар на имоти, нови тенденции в храните, козметиката и препаратите за хигиенизиране на дома, компостиране и управление на отпадъците.